Treballs de recerca: Arrels II
DISSABTE 22 MARÇ 2025
El treball de recerca (TDR) es un conjunt d’activitats estructurades i orientades a la investigació que realitza tot l’alumnat de batxillerat amb la tutoria i seguiment del professorat, que busca consolidar la competència en recerca. Aquests treballs es poden emmarcar dins d’un àmbit disciplinari o també transversal. Està constituït per un conjunt d’activitats executades per l’alumnat que investiga sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Comporta activitats de recerca bibliogràfica i en molts cassos la realització d’activitat de camp (enquestes, visites, experiments, muntatges, etc.).
Ja és tradició que, arribades aquestes dates, l’Aula ofereix als estudiants de batxillerat de la nostra ciutat l’oportunitat de poder presentar els seus treballs de recerca (TDR). Així doncs tres estudiants de Batxillerat de l’Escola Arrels II, el 06 de febrer, i tres alumnes de l’Institut Francesc Ribalta, el 20 de febrer, van exposar els seus treballs dins del cicle de conferencies de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona.
El dijous 6 de febrer de 2025 va ser el torn dels alumnes de l’Escola Arrels II de Solsona, els quals, davant d’una assistència d’unes seixanta persones, van fer la presentació dels treballs. En aquest cas els alumnes van ser la Clara Riu i Moliner amb el seu treball EQUINOTERÀPIA AMB L’AVI, la Pilar Borés i Cases que va presentar el seu treball AMB ULLS DE PILARÍN, i l’Aniol Serra i Bautista va presentar el seu treball ENTRE ACORDS I REIVINDICACIONS.
L’objectiu del treball de la Clara Riu es constatar com el tractament terapèutic de la equinoteràpia aconsegueix millores en pacients amb demència senil. Per això investiga l’impacte d’aquesta teràpia en aquests pacients i avalua les millores en comunicació i relacions socials gràcies a aquesta teràpia. En el marc pràctic del treball s’entrevista amb el terapeuta, i constata directament l’evolució lenta però positiva del pacient després de quatre sessions. Per acabar de reforçar les seves conclusions, s’entrevista amb tres pacients que fan aquest tractament i en tots els casos el resultat es favorable. En un cas s’observa millora en les relacions socials (pacient d’autisme), en l’altre cas millora en la confiança en un mateix i millora en l’autoestima (pacient d’ansietat), i el darrer cas entrevistat millora en l’equilibri físic (pacient TEA – síndrome d’Asperger).
La Pilar Borés, en el seu treball de recerca, ens presenta un estudi sobre la figura de la il·lustradora i ninotaire Pilarín Bayés. Examina l’estil de dibuix, el tipus de personatges que utilitza en les seves històries, les localitzacions i situacions d’aquestes, i el tipus de material que utilitza per a la creació. A continuació passa a analitzar el procés de creació de diverses obres de la Pilarín Bayés que tenen Solsona com a localització. En el marc pràctic del treball experimenta amb la creació d’una auca sobre els fets considerats més rellevants de Solsona d’aquests darrers 35 anys, seguint el mateix procés de creació que l’observat en l’obra de la Pilarín Bayés. Les conclusions d’aquest treball són la calidesa i proximitat que transmet l’obra i el tarannà de la Pilarín Bayés, la fidelitat dels dibuixos a la realitat, i l’important impacte cultural i generacional de la ninotaire que ha tingut a casa nostra. Per acabar d’arrodonir-ho conclou que la clau de l’èxit de la Pilarín ha estat el gran esforç mantingut durant tota la seva carrera professional, que l’ha portat a ser una de les il·lustradores catalanes amb més reconeixement, tant aquí com arreu del món.
Per acabar, l’Aniol Serra va presentar el seu treball de recerca centrat en l’estudi del moviment musical conegut com a rock català. En la seva recerca estableix l’origen i trajectòria del rock català, moviment musical dels anys 80 i 90, identificant els moments i les influències més importants que ha tingut aquest moviment. Fa una aturada per analitzar amb més profunditat l’origen, el desenvolupament i les repercussions posteriors del macroconcert del Palau Sant Jordi de Barcelona de l’any 1991. L’Aniol passa després a valorar la influència del rock català com a eina de reivindicació social i política, i per això analitza una sèrie de temes representatius d’aquest moviment. Una conclusió a la que arriba és que la música és una bona eina reivindicativa, ja que emociona i arriba a tothom, i que, en paraules del Quim Mandado (cantant de Sangtraït, entrevistat per aquest treball): ...tot artista és rebel .... En el marc pràctic del treball, a més a més de l’entrevista a Quim Mandado, fa una enquesta a un total d’unes 130 persones, i edita una revista on il·lustra el seu treball.