Treballs de recera: Institut
DISSABTE 22 MARÇ 2025
El treball de recerca (TDR) es un conjunt d’activitats estructurades i orientades a la investigació que realitza tot l’alumnat de batxillerat amb la tutoria i seguiment del professorat, que busca consolidar la competència en recerca. Aquests treballs es poden emmarcar dins d’un àmbit disciplinari o també transversal. Està constituït per un conjunt d’activitats executades per l’alumnat que investiga sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Comporta activitats de recerca bibliogràfica i en molts cassos la realització d’activitat de camp (enquestes, visites, experiments, muntatges, etc.).
Ja es tradició que arribades aquestes dates, l’Aula ofereix als estudiants de batxillerat de la nostra ciutat l’oportunitat de poder presentar els seus treballs de recerca (TDR). Així doncs tres estudiants de Batxillerat de l’Escola Arrels II, el 06 de febrer, i tres alumnes de l’Institut Francesc Ribalta, el 20 de febrer, van exposar els seus treballs dins del cicle de conferencies de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona,.
El dijous 20 de febrer va ser el torn del tres alumnes de l’Institut Francesc Ribalta. En aquest cas l’assistència va ser de unes 70 persones, i els alumnes amb el seus respectius treballs van ser la Laia Camps i Pujol que va presentar el seu treball UNA MIRADA A LA INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA: UN VIATGE PER LA CIÈNCIA I LA VIDA DELS INTOLERANTS, després va ser el torn de la Ivet Oliva i Boixadé i el seu treball ESTEREOTIPS DE GÈNERE EN EL FUTBOL I EL PATINATGE, i acabant amb el Markel Larrañaga i Piqué amb LES CREMES PRESCRITES COM A EINA PER A LA PREVENCIÓ D’INCENDIS FORESTALS: ANÀLISI COST-BENEFICI PER EL COS DE BOMBERS.
La Laia Camps, en el seu treball, tracta la intolerància a la lactosa com la incapacitat de digerir els aliments que contenen lactosa, diferenciant-la de l’al·lèrgia a la lactosa. En la part teòrica del seu treball estudia els símptomes d’aquesta intolerància, la distribució geogràfica arreu del món de les zones amb més afectació. També fa un recorregut en els diferents tipus de intolerància a la lactosa: la intolerància congènita que ja ve de naixement, la més comuna intolerància primària que apareix durant l’adolescència, i la intolerància secundaria que sol ser causada per infeccions al l’intestí prim. En el marc pràctic del treball passa a fer una sèrie d’experiments de laboratori on l’objectiu es comprovar si la lactosa queda en els coberts després d’haver-los rentat. Aquest experiment el fa amb diferents tipus de coberts i amb diferents maneres de rentat, i els resultats són sorprenents. A part també comprova experimentalment que els diferents productes làctics contenen diferents quantitats de lactosa. Posa punt final en el treball ressaltant les recomanacions dels experts, que passen per no fer mai un autodiagnòstic. Si creiem que podem ser intolerants a la lactosa, ho hem de consultar amb el metge de capçalera, que si és el cas ens derivarà a un metge digestòleg, i finalment, si resulta que som intolerants a la lactosa, hem de consultar també amb un nutricionista.
El treball de la Ivet Oliva, de temàtica social, tracta sobre els estereotips de gènere en dos esports: el futbol i el patinatge. Els motius per l’elecció d’aquest treball els centra en què els estereotips són un tema amb controvèrsia, i que és important tenir-ne coneixement ja que, encara que a vegades no en som conscients, al final els estereotips es detecten en nostre el dia a dia. Tria dos esports la pràctica dels quals s’identifica més a un gènere en concret, el futbol als homes i el patinatge a les dones. Els objectius que es fixa en aquest treball de recerca són observar quins són aquets estereotips de gènere en ambdós esports, i veure si realment hi ha una pressió social relacionada amb la pràctica de cada un d’ells i el fet de ser home o dona. En el marc teòric explica els conceptes claus per entendre el seu treball en què es defineixen els estereotips com una representació simplificada de la imatge o idea que tenim d’un grup social, és a dir, es tracta d’imatges simplificades que atribueixen uns rols fixats sobre comportaments pretesament correctes o normals de les persones en un context determinat en funció del sexe al que pertanyen. El marc pràctic del treball es composa d’enquestes i entrevistes a una sèrie de persones rellevants en la pràctica d’ambdós esports. De l’estudi i tractament de les dades conclou que aquests estereotips de gènere existeixen tant en el futbol com en el patinatge i visualitza com afecten en la pràctica d’ambdós esports, tan en els cas dels homes com de les dones.
Per acabar Markel Larrañaga va exposar el seu treball enfocat a validar els beneficis de la pràctica de cremes prescrites com a tècnica de prevenció d’incendis forestals. En primer lloc va fer una explicació extensa, i recolzada amb vídeos, de com es fa aquesta tècnica per personal del cos de bombers. En paraules del Markel, els objectius d’aquest treball han estat analitzar i entendre com s’executa una crema prescrita, avaluar-ne els costos que representa i analitzar els beneficis d’aquesta pràctica en relació als costos d’extinció, i finalment avaluar el coneixement que té la societat de les cremes prescrites. Així doncs fa les següents hipòtesis, les cremes prescrites són eficients econòmicament, i la societat no té prou coneixement sobre aquest tema. El resultat és que de l’estudi de costos que presenta conclou que és rentable econòmicament fer cremes prescrites, i de l’estudi dels resultats de la sèrie d’enquestes que fa conclou que la societat coneix aquest tema, malgrat considera que el grau d’informació que es proporciona a la societat no és suficient, i en relació a l’acceptació d’aquesta tècnica per part de la societat, conclou que es favorable. Considera que la pràctica de les cremes prescrites té un impacte positiu en la seguretat i gestió forestal, i que a la vegada aquesta pràctica serveix de formació i entrenament per als bombers.
I fins aquí els treballs de recerca (TDR) dels alumnes de batxillerat de Solsona que enguany han passat per l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona. Agraïm la col·laboració de l’Escola Arrels II i de l’IES Francesc Ribalta, i aprofitem per felicitar a aquests alumnes que durant dues jornades ens han fet partícips dels seus treballs, i els encoratgem a seguir endavant i els desitgem molta sort i encerts en el futur.