Passejant per la Segarra i l'Urgell
DIMARTS 18 JUNY 2024
La quarantena de viatgers que vam participar a la sortida ens vam concentrar puntualment a un quart de nou a l’estació d’autobusos de Solsona. Va ser un dimecres, 22 de maig, i el dia prometia. De nou, l’autocar va arribar a l’hora. Quan el mena el Ramon, ja sol ser així. Aquesta vegada va ser el Jordi qui va passar llista. Com sempre, ordenadament i diligent vam anar pujant i acomodant-nos al nostre seient. Un cop situats, vam començar la ruta que ens duria cap a Agramunt.
Un cop a Agramunt, vam anar cap a la Plaça del Pou, concretament cap a la Xocolateria Jolonch, on ens esperava un esmorzar llaminer, el plat estrella del qual era la xocolata amb xurros, bastonets o fartons. També vam poder optar per entrepans diversos amb el seu cafè amb llet.
Un cop acabat aquest desdejuni tan especial, vam anar cap a la plaça de l’Església, on ens vam partir en dos grups: el primer es va quedar davant l’Església de Santa Maria i el segon va enfilar el carrer del Castell que va menar-los cap a la plaça del Mercat, on van trobar l’Espai Guinovart.
Envoltats per les parades del mercat dels dimecres que omplien la plaça de l’Església, va aparèixer com del no-res el nostre monitor, el xicot que va acompanyar el primer grup durant tota la visita al temple. Ens va fer una explicació agradable, clara i molt didàctica. Abans d’entrar, va començar referint-se a la portalada del segle XIII i un cop a dins ens va presentar Santa Maria d’Agramunt, un temple romànic, construït en època del Comtat d’Urgell, amb planta basilical de tres naus; vam veure les capelles barroques del Roser amb un retaule del s. XVII, i la de la Mare de Déu del Socors, amb la talla medieval de la Mare de Déu del Castell. Després ens va presentar el refugi antiaeri, que va ser construït el 1938 per protegir-se dels bombardejos, l’únic refugi conservat a l’interior d’una església.
Mentrestant, el segon grup vam pujar les escales que ens van portar a l’interior de l’Espai Guinovart, espai d’art contemporani dedicat a acollir l’obra de l’artista Josep Guinovart. És l’edifici de l’antic mercat municipal, i ens vam trobar amb una producció molt lligada a la natura i a les activitats del camp. A part de l’exposició permanent l’Espai també acull exposicions temporals d’artistes contemporanis. Vam gaudir molt dels tres elements centrals: el mural de les quatre estacions, la cabana i l’era i de l’explicació que ens va oferir una de les responsables del museu.
Al cap d’una hora, més o menys, el grup que venia de l’església va anar cap a l’Espai Guinovart, i el que havia gaudit amb l’obra de l’artista d’arrels agramuntines.
En acabar, ens vam desplaçar cap a Tàrrega, on vam anar a veure l’església dedicada a Santa Maria de l'Alba del segle XII, reformada durant els segles XIII i XIV. L’any 1672 la caiguda del campanar damunt el temple va obligar a construir una nova església. També vam rebre una explicació molt completa del guia que ens van assignar. Ens va parlar de la planta, que té una nau principal amb capelles laterals, cúpula i cimbori, i sobretot de la decoració amb frescos dels artistes targarins Jaume Minguell Miret i el seu fill Josep Minguell Cardenyes, amb temes al·legòrics de les Sagrades Escriptures.
Vam tornar cap a Agramunt, al restaurant Blanc i Negre on vam fer un bon dinar i vam descansar una mica.
A la tarda, vam anar cap a la localitat de Torrefeta i Florejacs, a la Segarra, on vam visitar el castell de Florejacs, acompanyats també d’un guia. Vam fer un recorregut per diferents estàncies, cosa que ens permeté contemplar mobles i objectes d’art procedents de totes les èpoques a partir del segle XVI, agrupats en conjunts harmònics i adaptats a la vida familiar, ja que no es tracta d’un museu sinó d’una residència viva, atès que els propietaris hi passen temporades, per tant els visitants no tenim accés a tots els espais.
Acabada la visita, el Ramon ja ens esperava. Ens va recollir i cap a casa. Vam arribar a l’Estació d’autobusos de Solsona cap al vespre. Tot bé.
Hem penjat unes quantes fotografies del viatge a la pàgina web de l’Aula (aulauniversitaria.solsonae.cat), concretament a l’apartat Fotogaleria / La Segarra i l’Urgell. Si voleu afegir les vostres, us ho agrairem.
Au, a reveure!