al contingut a la navegació Informació de contacte

No hi ha pitjor cec ....

DIJOUS 18 GENER 2024

El dia 11 de gener l’Aula d’Extensió Universitària inicia el segon trimestre amb En Xavi Coral i Trullàs, periodista de tots conegut, amb la conferència: EUROPA ENS MIRA?, exposició que es basa en la seva experiència de quatre anys com a corresponsal de TV3 a Brussel·les.

Durant els anys del Procés Independentista i l’arribada dels exiliats, surt la pregunta de si Europa ens observa. En Xavi ens diu que: no ens mira gaire i, si ens mira, no ho diu. I per intentar entendre aquesta expressió, cal saber com funciona la Unió Europea.

Ens explica quines són les tres institucions que la constitueixen:

  • El Parlament Europeu: està format per tots els diputats. Fa debats i les decisions que prenen van al Consell de la Unió Europea, que és qui colegisla amb ell.
  • El Consell Europeu: qui té la darrera paraula. Tots els governs hi són representats (cada govern nomena el representant que vol, a dit).
  • La Comissió Europea: fa que s’apliquin les decisions del Consell Europeu i qualsevol iniciativa que pren també ha de passar pel Parlament i pel Consell de la Unió Europea.

Totes tres institucions tenen president, i és també el Consell qui decideix qui són els presidents de la Comissió Europea, del Consell Europeu (les decisions han d’aprovar-se per unanimitat del 27 representants dels països), del Parlament Europeu, del Banc Central Europeu, i qui és el Cap de la Diplomàcia Europea (el seu Alt Representant).

Tots els presidents s’elegeixen en una cimera a Brussel·les.

El Xavi va acompanyar aquesta explicació amb comentaris sobre com va funcionar la darrera formació de les institucions de la Unió Europea, amb moments anecdòtics força distrets.

Quan va sorgir el problema català, ningú va prendre partit. Els governs dels països adopten les decisions del seu país, ningú va sortir a favor de Catalunya, ja que imperava la opinió d’Espanya, per tant era un afer d’Espanya i la seva Constitució. Tot i haver-hi una delegació catalana, que tenia certa influència a Brussel·les, a partir d’aquell moment se la va frenar i se la va anul·lar. Actualment es nota molt que tenim al Parlament els tres exiliats ja que, malgrat van voler treure’ls la immunitat per poder-los jutjar a Espanya, van poder anar explicant el que passava. És la vegada que es va votar més en contra de treure la immunitat, encara que hi havia les dues versions.

Catalunya sempre ha tingut visió europea, ja amb el President Jordi Pujol i l’Europa de les Regions i s’està avançant en la Delegació Europea.

Ens parlà també de la importància i la vàlua de l’existència de la Unió Europea, les decisions es prenen en una taula.

Cal fer notar que no hi ha hagut més guerres entre els països que componen la Unió Europea des que es va constituir.

Hem d'agrair al Xavi l'estona tan agradable que vam passar i la informació que va compartir amb nosaltres, informació que ens ha ajudat a entendre millor la política que es fa a Europa.

Esperem tornar a trobar-nos el proper dia 25.

Salut!