al contingut a la navegació Informació de contacte

Libiamo, ne’ lieti calici ...

DIJOUS 28 DESEMBRE 2023

El passat dijous 14 de desembre, dins del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona, la cantant, compositora i terapeuta vocal Mariona Sagarra i Trias, ens va presentar la conferència LA GASTRONOMIA CANTADA.

Es tractà d’un viatge en què el menjar, el beure i la música anaven de bracet. Parlar de gastronomia és parlar de cultura, d’identitat nacional i cultural, molt arrelada a la nostra tradició mediterrània, com ho es la combinació entre la música, el beure i el menjar. Bona mostra d’aquest arrelament a la nostra cultura és el llibre de l’art del ben servir, ben tallar i ben cuinar de Rupert de Nolla Llibre de doctrina pera ben servir, de tallar y del art de coch, ço es de qualsevol manera de potages y salses (1520). 

Aquest viatge començà amb la peça El menú del compositor alemany Karl Zölner, amb arranjament de Miguel Arregui, interpretat pels Golden Appel Quartet, i acabà amb Aretha Franklin, Drinking again, i Tom Waits, The piano has been drinking, dues obres que ens portaren a la cançó de taverna, la beguda, la nit i la desolació. 

Durant el trajecte d’aquest viatge vàrem passar per música del segle XVI, la cançó de taverna anònima Le tourdion  (també anomenada Quan je bois du vin clairé), per l’òpera La Traviata de Verdi amb el brindis Libiamo ne’ lieti calici i per Don Giovanni de Mozart, acte II. 

A continuació ens va portar cap a la cuina més casolana amb La cuina catalana de Rudy Ventura, i Pops popets del musical Flor de Nit, la cuina peninsular de fa gairebé 70 anys amb Antonio Molina i Cocinero, cocinero i més cuina ibèrica amb la rumba catalana Com preparar un gaspatxo. 

La calma, abans d’arribar al blues d'Aretha Franklin i l'esgarrada de taverna del Tom Waits, ens la va portar la Mariona Sagarra amb la poesia de la mà dels versos d’Enric Casasses a Començament dels començaments, Miquel Martí i Pol a Ous ferrats, Vicent Andrés Estellés a El vi, i Marià Manent a Petita festa, text musicat per Toti Soler i interpretat en directe per la mateixa Mariona Sagarra. 

Una bona vetllada on el menjar i el beure van ser els protagonistes de la música.

Ens retrobem dijous vinent, dia 21 de desembre, a la darrera xerrada del trimestre.