al contingut a la navegació Informació de contacte

L'extrema dreta

Jordi Borràs, gran coneixedor de l'extrema dreta
Jordi Borràs, gran coneixedor de l'extrema dreta

DIJOUS 16 MAIG 2024

El dijous 2 maig, dins del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona, el reporter gràfic i periodista Jordi Borràs i Abelló va donar la conferència L’EXTREMA DRETA A CATALUNYA I A EUROPA als més de 100 assistents a l’acte.

Una conferència molt interessant on Jordi Borràs va definir els conceptes d’extrema dreta, ultradreta, feixisme, i quines són les diferencies que hi ha entre ells.

Es van tractar els canvis socioeconòmics i d’ideari que estan portant els moviments d’extrema dreta a llocs de poder. A molts països de Europa, partits d’ideologia xenòfoba i ultraconservadora ja estan condicionant l’acció de govern dels seus estats. Polònia, Hongria, Grècia, Itàlia, Espanya, França en són un exemple.

Va tractar també l’evolució de l’extrema dreta, de les seves diferents famílies, des de el seu origen fundacional fins ara, i dels motius del seu creixement. Es van posar de relleu els trets distintius de l’extrema dreta al segle XXI, i quines poden ser les conseqüències de la seva consolidació.

Un tema complex i molt interessant que va ser tractat d’una manera molt entenedora i amb un debat final molt enriquidor. En un moment com l’actual on l’extrema dreta i les seves diferents versions estan copant poder en diferents països d’Europa, i es fan passar com a demòcrates, és important saber detectar què hi ha darrera de les seves propostes i com veure’ls venir.

Jordi Borràs i Abelló (Barcelona, 1981) és reporter gràfic freelance especialitzat en els moviments d’ultradreta a tota Europa. Membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils, exerceix de cap de fotografia del mitjà digital La Mira. Ha publicat i col·labora amb les publicacions El Món, Crític, o la revista basca Argia, entre altres. També ha publicat a mitjans internacionals i a revistes especialitzades en l’extrema dreta.

És també autor de diversos llibres, entre ells Dies que duraran anys (2018) i Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI (2022).