al contingut a la navegació Informació de contacte

La xocolata del Marcel·lí

L'autor rondinaire
L'autor rondinaire

DISSABTE 18 GENER 2025

El dijous 12 de desembre, al Casal Cívic i Comunitari Xavier Jounou de Solsona, va tenir lloc la conferència i LA XOCOLATA DE CATALUNYA AL MÓN. HISTÒRIA, CULTURA I CURIOSITATS a càrrec de Marcel·lí Virgili, autor rondinaire del llibre La xocolata. L’aventura catalana.

La xerrada, amb una assistència d’unes 100 persones, va començar amb la presentació del llibre i de l’autor, Marcel·lí Virgili, a càrrec del seu editor Norbert Tomàs, director d’Edicions Morera.

En Norbert Tomàs, editor també del tradicional calendari de l’Ermità, del qual aquest any se celebren els 150 anys, va explicar que la idea de publicar llibres sobre cultura popular i tradicions catalanes va sorgir degut al fet que l’espai del calendari de l’Ermità no donava per més, així que es va idear una col·lecció de llibres, que és la col·lecció de l’Ermità, per ampliar els coneixements de les matèries que surten al calendari, cultura popular i tradicions. Aquest llibre, La xocolata. L’aventura catalana és el número 16 de la col·lecció i ha estat patrocinat per Xocolata Jolonch d’Agramunt. En Norbert Tomàs va posar molt en valor el mecenatge privat en les qüestions de la cultura, tal i com succeïa als anys vint i trenta del segle XX.

En paraules de l’editor Norbert Tomàs, en la presentació que va fer de Marcel·lí Virgili:

  • El Sr. Marcel·li Virgili, molt conegut a les ones radiofòniques, va començar a remenar la cua a finals dels anys vuitanta de la passada centúria a la Cadena SER, l’any 1997 va fer cap a Catalunya Ràdio, i el 2005 va quedar enganxat com una paparra a Toni Clapés a RAC1. El Sr Marcel·lí insisteix a dir que és el darrer supervivent del Titànic (i que comptem malament els anys del famós naufragi), afirma que va ser present al desembarcament de Normandia, que va donar la idea a Marconi per fer la ràdio sense fils, i que, malgrat ha declarat manta vegades que es republicà, assegura que ha pres el te amb la reina Isabel II de la Gran Bretanya i que encara ara hi té llargues converses a través de sessions d’espiritisme.
  •  Amb l’ajuda (o un acte de misericòrdia) de l’escriptor i periodista Jaume Nolla, el llibre La xocolata. L’aventura catalana és el tercer que publica després de Endavant les atxes! (2003) i No nem bé (2005) per Angle Editorial, i col·labora anualment al Calendari de l’Ermità en la secció El racó de rumiar.

A continuació de la presentació per part de l’editor, en Marcel·lí Virgili amb el seu humor característic ens va apropar al món de la xocolata on va exposar un ventall complert de curiositats i anècdotes sobre la història de xocolata a Catalunya. Va parlar d’una manera molt amena de la història de la xocolata, de com va arribar el cacau a Europa en temps de Colom, de l’evolució de la xocolata, de la relació de l’església catòlica amb la xocolata, i com va ser que Catalunya es convertís en un gran centre xocolater amb nissagues que encara avui perduren.

En Marcel·lí Virgili va donar resposta a qüestions com des de quan es fa xocolata a Catalunya, quan es prenia xocolata a mitja missa, per quina raó Agramunt es va convertir en centre xocolater, la xocolata engreixa?, i el més important, pot allargar la vida?