al contingut a la navegació Informació de contacte

Ucraïna: un any de guerra!

Lluís Massana i la guerra a Ucraïna
Lluís Massana i la guerra a Ucraïna

DILLUNS 30 GENER 2023

El dia 19 de gener vam tenir amb nosaltres Lluís Massana i Llorens, nascut el 1945 a Solsona. Va estudiar al Seminari i es va titular com a ajustador-matricer a l’Escola Professional Arrels. A finals dels anys 60, va estudiar Sociologia a Madrid i, a finals dels 70, Història a Sevilla. Des de 1981 va ser director i professor d’Història a l’Escola Intermunicipal d’Ensenyament Secundari de Sant Sadurní d’Anoia fins la seva jubilació, l’any 2010.

Ens va oferir la conferència titulada LA GUERRA D'UCRAÏNA: CAUSES I CONSEQÜÈNCIES A NIVELL EUROPEU I MUNDIAL, una xerrada interessant i aclaridora.

Ucraïna ha estat un país fins ara desconegut per a la majoria de la nostra societat, però molt important en el desenvolupament cultural i històric d’Europa al llarg de més de 1000 anys.

Va ser a les primeres hores del 24 de febrer de 2022. El president rus Vladimir Putin va anunciar una operació militar especial per desmilitaritzar i desnazificar Ucraïna, i va llençar una invasió a gran escala del país, invasió que encara persisteix avui. El mes vinent farà un any!

Després d'haver situat Ucraïna al mapa, Lluís Massana va fer un breu repàs de la seva història, des de l'edat mitjana fins a l'actualitat, període en què aprofundí especialment en la guerra que hi té lloc. Comentà que aquest conflicte tindrà greus conseqüències en l’estabilitat i projecció del segle XXI a nivell europeu i mundial, tant a nivell polític com econòmic.

Conclusions a tenir en compte:

  • Es tracta d'una guerra fruit de plantejaments del segle XIX, ja que no es tenen en compte ni  les conseqüències polítiques ni les econòmiques.
  • És una guerra producte només de l’anàlisi nacional-populista: la meva nació, el meu poble, la meva cultura.
  • Una guerra semifeixista o quasi nazi, ja que aquests mateixos objectius són els que van servir a Hitler per justificar la Segona Guerra Mundial.
  • Una guerra que suposarà un canvi de paradigma a nivell mundial.
  • Naixement d’una nova etapa basada en plantejaments armamentistes a nivell defensiu.
  • Suposarà un abans i un després per la UE i per les interrelacions mundials.

De totes maneres, resulta difícil imaginar les conseqüències concretes que durà aquesta guerra un cop cessin les hostilitats.

Les properes conferències, les dedicarem a l’exposició dels treballs de recerca dels alumnes de batxillerat de Solsona: el dia 26 de gener serà el torn dels de l'Escola Arrels II i el 2 de febrer intervindran els de l'Institut Francesc Ribalta.

I per descomptat, us hi esperem!