al contingut a la navegació Informació de contacte

Israel i Palestina: sense sortida?

Lluís Massana davant d'un auditori ple a vessar
Lluís Massana davant d'un auditori ple a vessar

DIJOUS 02 MAIG 2024

El dijous 18 d’abril, dins del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona, vàrem tornar a tenir en Lluís Massana i Llorens que, aquest cop a través de la conferència ISRAEL I PALESTINA, UN CONFLICTE SENSE SORTIDA?, ens va parlar de les arrels, la història i interessos de l’enquistat conflicte entre Israel i Palestina.

Lluís Massana i Llorens (Solsona, 1945), és sociòleg, historiador i professor jubilat.

Malgrat que aquest conflicte no ha deixat estar mai d’actualitat, ara,  després de l’atac i l’assalt del moviment islamista Hamàs el passat 7 d’octubre al sud d’Israel, i la reacció de l’estat hebreu amb una salvatge repressió i la invasió de Gaza, ens recorda el conflicte obert entre Israel i Palestina des de fa més de 50 anys.

En aquest atac terrorista del moviment islamista van morir 1.200 persones i unes 250 més van ser capturades i traslladades a la Franja de Gaza, la meitat de les quals van ser alliberades el passat mes de novembre.

La reacció d’Israel és l’acarnissat atac i la invasió de Gaza, on vivien uns 2,5 milions de persones. Gaza (360 km2) té uns 41 kilòmetres de llarg i entre 6 i 12 kilòmetres d’ample, i es considera la tercera entitat política més densament poblada del món.

Algunes fons periodístiques consideren les imatges del conflicte que darrerament estem veient per televisió de l’atac a Gaza com les més dures des de la segona Guerra Mundial.

La conferència es va estructurar en tres apartats: la visió històrica (les guerres i conflictes en els darrers 50 anys), la situació actual i les perspectives de futur.

Al final es van obrir uns sèrie d’interrogants. Té sortida aquest conflicte? Israel pot ser un bastió important per a occident enfront el model d’estats autoritaris que s’estan consolidant? Quin és el paper que hauria de fer la ONU? Quin és el rol que haurien jugar Europa i els Estats Units? Es pot ampliar el conflicte a l’Orient Mitjà? Si és així, quines possibles conseqüències econòmiques i polítiques pot tenir?

La conclusió final va ser que, malgrat que èticament és clara la solució, la situació és molt complexa políticament i econòmicament, i els interessos creuats de la resta d’estats fins ara han impedit la sortida negociada del conflicte.

Va ser una conferència molt interessant, que va donar una visió molt àmplia del conflicte i de la seva complexitat a un auditori de més de cent persones.