al contingut a la navegació Informació de contacte

Institut - Treballs de recerca

La Maria, el Maiol i el Miguel
La Maria, el Maiol i el Miguel

DIMARTS 27 FEBRER 2024

El treball de recerca és un conjunt d'activitats estructurades i orientades a la investigació que realitza tot l'alumnat de batxillerat amb l'assessorament i el seguiment del professorat, per tal de consolidar la competència en recerca. Es pot emmarcar dins un àmbit disciplinari, o pot ser interdisciplinari o transversal.

Està constituït per un conjunt d'activitats executades per l'alumnat que investiga sobre un tema escollit i acotat, en part, per ell mateix. Això suposa, en molts casos, la realització d'activitats de camp (enquestes, experiments, muntatges, visites...) i no només d'activitats de recerca bibliogràfica.

El dia 22 de febrer, vam assistir a l'exposició oral de tres treballs representatius d'entre tots els presentats per l'alumnat de l'Escola Arrels II de Solsona.

  • En primer lloc, Maria Riu i Pacuet va començar parlant-nos sobre Pell sol i càncer: un vincle crucial. Ens va fer una exposició del tema partint de les seves inquietuds i l’interès que té per moure’s dins l’àmbit sanitari. Va fer una interessant explicació d’aquesta malaltia i els aspectes que incideixen en el seu possible desencadenament. Ens parlà de la importància que la capa d’ozó té per a nosaltres, per a la nostra pell. Va experimentar amb llum ultraviolada per recrear el seu efecte protector. Detallà l’elaboració que va fer d’una crema solar i va fer un estudi comparatiu amb altres cremes comercials.

       

  • Després, Maiol Irla i Batet ens presentà el tema Equilibri social en un món més just. Un treball de contacte amb les persones, motivat per la inquietud personal d’en Maiol envers les diferències socials. Basat en enquestes fetes a Solsona i Barcelona, a entitats socials, persones sense sostre, Creu Roja, Amisol… va treure un seguir de conclusions: sens dubte, cal fer més treball social i incrementar les aportacions dels governs. Realment, es fa molt, l’esforç és important, però no és suficient.

      

  • Finalment, Miguel Magín i Sierra ens sorprengué amb L’eficiència tecnològica de l’antiga Roma. La reconstrucció de la bomba d’aigua Ctsibi amb materials de segle XXI. Introduí la seva exposició parlant-nos de la passió que sent per la història i pels avenços tecnològics. Ens va fer una classe de l’enginyeria a l’Imperi Romà. Passà per les vies de distribució de l’aigua i les vies de comunicació de les persones (aqüeductes, canonades i carreteres). Per acabar, ens presentà una reconstrucció casolana, però emprant materials del segle XXI, de la bomba d’aigua de Ctesibi d’Alexandria, un inventor i matemàtic del segle III abans de Crist, amb una demostració pràctica de la recreació in situ.

        

Des de l’Aula d’Extensió Universitària agraïm la col·laboració d’Arrels II i de l’IES Francesc Ribalta. I aprofitem per felicitar de tot cor als seus alumnes, als quals encoratgem a seguir endavant i desitgem molta sort i tota mena d’encerts en el futur.