El tractat d'Armoria, veritats amagades
DILLUNS 05 AGOST 2024
El dijous 20 de juny, va haver-hi la darrera conferència del curs 2023-2024 donada per Montserrat Montesinos i Poch, amb el títol LES REVELACIONS INÈDITES SOBRE LA HISTÒRIA OCULTA DE CATALUNYA AL TRACTAT D’ARMORIA, MANUSCRIT DEL SEGLE XVII.
Montserrat Montesinos i Poch és mestra, llicenciada en Filosofia i Lletres (pedagogia terapèutica) i investigadora jubilada. Forma part del col·lectiu Institut Nova Història i és l’autora del llibre L’ocultació de la història de Catalunya (Llibres de l’Índex, 2023).
La conferència va ser precisament una presentació del seu llibre L’ocultació de la història de Catalunya, compendi dels diferents treballs i articles editats i resum de les seves investigacions.
Ran de la lectura del llibre Nueva crónica de Barcelona. Historia de la Ciudad a través de sus calles y de sus tradiciones (1945) de Ricardo Suñé, Montserrat Montesinos s’assabentà de l’existència d’un manuscrit prodigiós i molt poc conegut que des de fa mes de mig segle està custodiat per la Biblioteca de Catalunya. Parlem del Tractat d’Armoria del primer terç del segle XVII. Aquest manuscrit, del que és autor en Jaume Ramon Vila, sacerdot barceloní, historiador i heraldista, és un tractat d’heràldica, però, lligat a l’explicació dels diferents escuts d’armes, s’hi troben cites que donen a la llum episodis històrics que han estat amagats fins ara, i dels que se’n poden treure conclusions que contradiuen la història oficial que ens han estat ensenyant. Aquest tractat, molt poc conegut, el componen quatre volums, i ens escriu una singular Història de Catalunya gairebé inèdita i resguardada de la censura política.
Una conferència molt interessant que, davant d’un centenar de persones, va versar sobre les investigacions de la Montse Montesinos fonamentades en aquest tractat i en les cartes desaparegudes del rei Ferran el Catòlic a la ciutat de Barcelona, principalment les que fan referència a la conquesta de Granada i al primer viatge de Cristòfor Colom a Amèrica, i que ens donen una nova visió a episodis de la historia en què Catalunya va tenir un paper principal i que fins ara se’ns havia amagat.
Acabem la ressenya d’aquesta conferència de la Montserrat Montesinos i Poch amb la cita de Milan Kundera amb la que va donar el tret d’inici de la xerrada:
Per liquidar els pobles, es comença per privar-los de la memòria. Destruir els seus llibres, la cultura, la seva història. I així, un altre escriu nous llibres, els dona una altra cultura, inventa una història nova ...
Després la gent ja va oblidant el que són i el que van ser. I el món que t’envolta s’oblida encara més de pressa.
Acabada la conferència vam passar a celebrar el final de curs amb un berenar de germanor.
Bon estiu i fins el proper curs !!