Corrandes del boletaire
DILLUNS 23 OCTUBRE 2023
El dia 19 d’octubre vàrem tenir amb nosaltres en Sergio De Miguel i Magaña, Doctor en Ciències Forestals i Professor de la Universitat de Lleida. Actualment dirigeix un grup d’investigació de recerca global sobre sistemes forestals, la qual emmarca perfectament la xerrada que ens va oferir: ELS BOLETS DAVANT EL CANVI GLOBAL.
Els fongs són un grup important dins de la biodiversitat global i, més enllà dels bolets que ens mengem, tenen un paper crucial en l'equilibri ecològic facilitant la dinàmica dels ecosistemes forestals i, per tant, la vida tal i com la coneixem.
No obstant això, el canvi global pot comprometre la seva diversitat i abundància. Els efectes del canvi climàtic, com ara l'augment de les temperatures i els canvis en els patrons de precipitació, podrien alterar els períodes de fructificació dels bolets, provocant fluctuacions en la seva productivitat, abundància i distribució. Els canvis d'usos del territori també poden tenir un impacte significatiu sobre la productivitat de bolets.
Conèixer, preservar i gestionar els fongs forestals és fonamental per continuar gaudint dels bolets i mantenir la salut dels ecosistemes.
La conferència va discórrer en un ambient distès, gaudint de la saviesa i simpatia del ponent. Va presentar el tema amb un vocabulari planer i entenedor, tot i haver-hi moments on l’estadística i el tecnicisme amb el seu llenguatge científic va aparèixer.
Les conclusions finals de la xerrada són:
- Els canvis d’usos poden tenir igual o més impacte a curt/mig termini que l’efecte del canvi climàtic. Tot és important de cara a la planificació futura.
- Difícilment podrem aturar o revertir el canvi climàtic, però sí podem gestionar els nostres boscos i els nostres paisatges. Aquesta gestió, ben planificada i ben feta, ens pot permetre adaptar els nostres ecosistemes (i la nostra societat) al canvi global.
- La gestió forestal sostenible no perjudica, sinó que fins i tot pot promoure la producció micològica i sense comprometre la conservació de la biodiversitat.
- És necessari gestionar cap a estructures adients per la producció micològica (i altres serveis ecosistèmics). L’escenari d’abandonament progressiu de la gestió no ho afavoreix.
- Una correcta planificació i regulació de l’aprofitament micològic pot permetre fer més rendible (i viable) la tan necessària gestió forestal: la bioeconomia a casa nostra passa en bona mesura pels fongs i els bolets.
- Ara ja sabem que la vida al planeta tal i com la coneixem, i el nostre benestar, depèn en gran mesura dels fongs davant del reptes del canvi global.
I con diuen els boletaires: