Cataractes i lents intraoculars
DIMARTS 25 ABRIL 2023
Un altre solsoní rellevant, Genís Cardona i Torradeflot, professor de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, UPC, ens va fer una xerrada amb un títol tan llarg com suggerent: QUALITAT DE VISIÓ AMB LES LENTS INTRAOCULARS EMPRADES A LES INTERVENCIONS DE CATARACTES. Ens va oferir la seva conferència el dia 30 de març, conferència amb què vam finalitzar el segon trimestre d'aquest curs.
El Genís va començar fent-nos diferenciar entre òptic/optometrista i oculista/oftalmòleg, que sovint confonem, les tasques dels quals són diferents però complementàries. Fins i tot va esmentar que totes dues professions tenen sengles Santes Patrones: Santa Otília per als òptics i Santa Llúcia per als oculistes, la festivitat de les quals se celebra el mateix dia, tot i tenir vides diferents.
Després, se centrà a explicar com funciona l'ull. Per tal de fer-ho entenedor, va comparar les principals parts de l'ull amb les d'una càmera fotogràfica. A més, va esmentar els principals problemes visuals motivats per defectes oculars: la miopia, la hipermetropia i la vista cansada o presbícia.
A continuació, ens va exposar com era la cirurgia de cataractes, el procediment quirúrgic més practicat, amb prop de 400.000 persones operades a l’any a Espanya. L’opacificació del cristal·lí (no deixa passar la llum) és un problema molt comú, especialment a la maduresa. Aquesta intervenció sol considerar-se quan la pèrdua de visió interfereix en l’autonomia i en les activitats quotidianes del pacient. El seu objectiu final és substituir aquesta lent natural de l’ull per una lent artificial que compleixi de forma més efectiva la seva funció d’enfocar nítidament les imatges.
Comentà que les cataractes són bastant freqüents, bàsicament es tracta de l'evolució de la vista cansada o presbícia, i és difícil de predir a quina edat poden aparèixer. De totes maneres, afirmà que podem arribar a prevenir l'aparició d'aquesta malaltia: fent dietes riques en espinacs, en omega-3, ..., evitant les exposicions dels ulls al sol (cal usar ulleres adequades), abandonant el tabaquisme, vigilant els medicaments per als ulls que ens administrem, ...
Explicà també que el procés de formació de les cataractes s'inicia quan el cristal·lí comença a no ser transparent. Els símptomes són que la visió esdevé borrosa, que la llum del sol ens molesta, que ens enlluernem molt i la conducció nocturna es fa difícil. Puntualitzà que, si bé fa uns anys es deia que calia deixar un temps perquè la cataracta es formés més, actualment es creu que una persona pot operar-se de cataractes quan ho consideri oportú.
També ens explicà que hi ha cataractes bilaterals (en els dos ulls) o solament en un, i que cal vigilar perquè són la principal causa de ceguesa al món, ja que no a tot arreu pot operar-se com aquí. Normalment, s'intervé un ull i, al cap d'uns dies, l'altre; de vegades, s'opta per fer tots dos ulls alhora. Comentà que les cataractes s'operen des de l'edat mitjana i explicà les tècniques utilitzades fins als nostres dies. Subratllà que actualment és un procediment molt senzill i en feu una breu però entenedora exposició.
També parlà amb xifres: 66.667 operacions de cataractes a Catalunya (2022), més freqüent que qualsevol altra intervenció quirúrgica, 1.761 operacions a Sant Joan de Déu de Manresa, 85 dies són el temps d'espera mitjà per a poder operar-se (dades de febrer de 2023), hi ha 930 pacients en llista d'espera, la intervenció sol durar entre 20 i 30 minuts i s'utilitza anestèsia local.
Esmentà el fet que, si cal utilitzar una lent intraocular per a substituir el nostre cristal·lí, caldrà fer un càlcul el més exacte possible de la potència que haurà de tenir aquesta lent. I ho fan mesurant paràmetres com la longitud de l'ull, la curvatura de la còrnia, ... El mínim error a l'hora de determinar aquestes mesures pot fer que la lent que ens implantin no ens serveixi.
En aquest punt, el Genís va fer una pausa perquè els que estàvem seguint la xerrada poguéssim adreçar-li preguntes. I de debò que va haver de respondre'n unes quantes.
Va passar al darrer bloc de l'exposició referint-se concretament a les lents intraoculars. D'entrada ens va comentar com van arribar a la conclusió que el plexiglàs era el material més adient per a fabricar-les. Després ens va dir que n'hi ha molts tipus de lents: monofocals, bifocals, fins i tot trifocals, multifocals. Va fer una exposició acurada d'avantatges i inconvenients de totes elles. I, de fet, la lent ideal encara no existeix, malgrat que la tecnologia avança molt de pressa. S'està parlant de lents que cada vegada s'assemblen més a un cristal·lí de debò, però a nivell experimental. Ja es veurà. Temps al temps.
Per acabar, ens recomanà que, si hem de passar per una operació de cataractes, hem de demanar informació detallada del tema abans de decidir, valorar les nostres necessitats reals: de lluny, de prop, de mitja distància, de dia, de nit, per llegir, per conduir, per usar l’ordinador ... Digué que, de moment, la millor opció seria una lent monofocal complementada amb unes ulleres progressives. Si optem per una lent multifocal podrem prescindir de les ulleres, però perdrem qualitat de visió a totes les distàncies. És una solució de compromís.
Va ser una conferència molt didàctica, molt interessant on tots plegats vàrem aprendre com mirar amb una òptica diferent l'operació de cataractes i les lents intraoculars.
Des de l’Aula volem agrair al Genís i al Lluís, a aquests dos solsonins que ens han obsequiat amb la seva presència i mestratge, el fet que ens permetessin de compartir amb ells els seus coneixements i que ens fessin participar de la seva saviesa.
Un cop acabada la conferència, hi va haver un petit piscolabis. Vam compartir una dolça MONA DE PASQUA de la Pastisseria El Passeig de Solsona i una copeta de cava. Un bon final de trimestre, no creieu?
Encetarem el tercer trimestre del curs el dia 14 d’abril, divendres, amb la conferència NOTÍCIES, VERITAT I MENTIDA que ens oferirà el periodista Antoni Bassas i Onieva.
Us hi esperem. Bona Pasqua a tothom!