al contingut a la navegació Informació de contacte

Canvi climàtic. On som? On anem?

DIJOUS 20 FEBRER 2025

El dijous 23 de gener, al Centre Cívic i Comunitari Xavier Jounou de Solsona, i dins del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Universitària de Solsona, en Jordi Camins i Just va donar la conferència EL CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA I PIRINEUS. ON SOM?. ON ANEM?.

En Jordi Camins i Just és glaciòleg (branca de la geografia física que estudia el gel) i és membre del Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC). Entre els anys 1982 i 1985 va inventariar i catalogar les glaceres del Pirineu i, fins al dia d’avui en va fent el seguiment de la seva evolució. Dedica el mes de setembre de cada any a fer el seguiment de les glaceres dels Alps juntament amb glaciòlegs locals. Cada any també fa una expedició a altres indrets del món per estudiar les altres glaceres (Kilimanjaro, Himàlaia, L’Àrtic, els Andes del Nord i del Sud, l’Antàrtida).  

Ha estat guardonat amb el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, col·labora amb diverses universitats i organismes, i és autor de nombroses publicacions sobre el tema. Dedica part del seu temps a la formació didàctica i la divulgació dels efectes del canvi climàtic al planeta.

Aquest Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, de què en Jordi Camins forma part, van presentar al 2017 el Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya (TICC) al Parlament de Catalunya. Informe molt ben acollit, però que no es va posar en marxa.

Davant d’un públic assistent d’unes 110 persones, en Jordi Camins va exposar una síntesi d’aquest informe i de l’evolució del canvi climàtic en base als estudis comparatius de l’estat de les glaceres als Pirineus i altres indrets d’arreu del món.

La síntesi de l’informe TICC que va exposar analitza l’estat i l’evolució, recent i futura, del clima a Catalunya en base a quatre puntals:

  1. Les bases científiques del canvi climàtic: es demostra que el canvi climàtic és real i que no cal posar-ho en dubte.
  2. Els sistemes naturals: els impactes que reben els sistemes naturals, les seves vulnerabilitats, i com s’adapten a aquest canvi climàtic.
  3. Els sistemes humans: els impactes que el canvi climàtic té sobre tota l’activitat humana, economia, agricultura, ramaderia, turisme, sanitat, etc.
  4. La governança i la gestió del canvi climàtic: diu a totes les administracions, empreses, associacions i a tothom, el que s’ha de fer per mitigar aquest canvi climàtic.

Segons aquests estudis i en base a la regressió del gel de les glaceres del Pirineu, es demostra que l’augment de la mitjana de temperatures als Pirineus triplica la mitjana mundial. Va parlar de com ha evolucionat el clima en la historia del planeta, i dels canvis climàtics. De les causes del canvi climàtic, tant de les que són d’origen natural com de les d’origen causat per l’activitat humana, i de com tot això afecta a les glaceres del Pirineu i a la seva important i preocupant regressió.

A partir d’aquesta realitat la conferencia ens va portar, des de el punt de vista climàtic, a on som i cap a on anem, i va plantejar que les úniques solucions a curt termini passen per la transició energètica i la protecció de boscos boreals i selves tropicals.

Una conferència molt didàctica on va utilitzar la fotografia comparativa procedent tant de producció pròpia com de col·leccions històriques, on es visualitza clarament la regressió de les glaceres en els darrers 40 anys. Cal destacar el nivell acadèmic d’aquesta conferència i seva la idoneïtat, donat que la Organització de les Nacions Unides (ONU) ha declarat oficialment  aquest any 2025 com Any Internacional de la Conservació de les Glaceres, i ha proclamat que a partir d’ara el dia 21 de març de cada any sigui el Dia Mundial de les Glaceres.