al contingut a la navegació Informació de contacte

Anem de botigues!

DILLUNS 27 NOVEMBRE 2023

Al final vam ser 52 els socis i les sòcies que vam participar a la sortida programada per al 23 de novembre. No hi érem els que hi havíem de ser: la salut de vegades fa males passades en dies assenyalats.

Anàvem ben tapats. El dia es prometia fred. Mentre fèiem petar una xerrada matinera, va arribar el Ramon amb l’autocar. Tot a punt. A poc a poc, a pas de jubilat i ordenadament, hi vam anar pujant. Un cop situats, vam començar la ruta: Bassella, Ponts, Gualter, Comiols, Benavent, Isona i Tremp. Cap a quarts de deu, vam parar una mitja hora llarga a esmorzar a l’Hostal Restaurant Buenos Aires. Malgrat les baixes temperatures, el sol ens acompanyà en tot moment i agraírem la seva calidesa.

Vam reprendre el viatge. La carretera per anar a la Pobla de Segur ens a permetre arribar a Salàs de Pallars, després de deixar la cruïlla que du a Talarn i de vorejar una estona el pantà de Sant Antoni, amb un nivell d’aigua envejable si el comparem amb altres embassaments del país, gràcies a l’aportació de la Noguera Pallaresa.

Un cop a Salàs de Pallars, vam passejar-nos pel poble fins que vam fer acte de presència al punt de trobada: el cafè saló, indret destinat a recepció, a exposicions temporals (ens hi vam trobar la de Cruz Verde, marca de productes fitosanitaris i d’insecticides domèstics creada per la família barcelonina García-Milà el 1945) i a activitats culturals diverses.

Cap a les onze, ens va rebre el responsable de tot allò, en Sisco Farràs i Grau, que ja ens en va fer cinc cèntims a la xerrada del dia 16 passat. Ens va fer una introducció i posteriorment ens vam dividir en dos grups, cadascun dels quals tenia una guia assignada. Vam iniciar un viatge en el temps a través de diversos espais: una botiga d’ultramarinos y coloniales, una impremta, un quiosc, un cafè, una barberia, una merceria i perfumeria, un estanc i una farmàcia, tots concentrats en una zona propera. Després, més als afores, vam descobrir la pastisseria.

Realment han apostat per l’ambientació de botigues d’època a partir de la recuperació i exposició del mobiliari, dels productes més representatius de cada període i de l’exhibició de cartells i altres elements publicitaris generats des de la segona revolució industrial (segona meitat del segle XIX) fins a les acaballes del franquisme (finals dels 70), i la interpretació i divulgació d’aquests béns des del Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç.

Ha estat una experiència extraordinària. Tots els que participàrem a l’excursió tenim ja una edat i la visió de tots aquells objectes ens va portar molts anys enrere, a la nostra infantesa i joventut, ens va despertar records adormits, potser. Nostàlgia.

Acabada la visita, vam tornar cap a Tremp. Vam dinar i vam descansar una estona al Restaurant braseria Ca l’Aurèlia.

Cap a les quatre de la tarda, el Xavi, el nostre guia trempolí, va venir a buscar-nos i, amb ell, vam fer un passeig pel centre històric de la capital pallaresa. Vam visitar diversos indrets, que serviren per a reviure episodis del passat de Tremp. El moment més notable va ser la descoberta de la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors.

Ja fosquejava quan ens vam acomiadar del Xavi. Alguns encara van aprofitar per endur-se productes estrella d’una xarcuteria local molt afamada. El Ramon va venir a buscar-nos i ens va retornar a casa, on vam arribar pels volts de les vuit del vespre.

Hem penjat unes quantes fotografies del viatge a la pàgina web de l’Aula www.aulauniversitaria.solsonae.cat, concretament a l’apartat Fotogaleria / Salàs i Tremp. Si voleu afegir les vostres, us ho agrairem.

Au, a reveure!