Alimentació i canvi climàtic
DIJOUS 10 ABRIL 2025
El dijous 06 de març, al Centre Cívic i Comunitari Xavier Jounou de Solsona i dins del cicle de conferències de l’Aula d’Extensió Universitària de la nostra ciutat, en Pere Roura i Grabulosa va donar la conferència ALIMENTACIÓ I CANVI CLIMÀTIC davant d’una assistència d’unes 125 persones.
En Pere Roura és doctor en Física per la Universitat de Barcelona (UB) i catedràtic emèrit de Física de la Universitat de Girona (UdG). Especialitzat en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica, és expert en l’anàlisi tèrmica dels materials. És coautor de mes de cent articles en revistes internacionals en el camp de la física dels materials i semiconductors.
A partir del 2022, any en què es jubila, deixa de banda la recerca sobre enginyeria dels materials per dedicar-se a la informació i conscienciació sobre l’emergència climàtica i la transició energètica. Actualment imparteix conferències i col·labora amb mitjans de comunicació audiovisuals i escrits com a expert en el tema.
El canvi climàtic és actualment el problema més greu amb què s’enfronta la humanitat, i que es manifesta amb un escalfament global del planeta que actualment està un grau centígrad per sobre respecte a l’era preindustrial. La causa d’aquest escalfament global són els gasos d’efecte hivernacle, principalment el diòxid de carboni.
Un dels aspectes importants en el canvi climàtic és l’alimentació, l’altre i principal és l’energia. En aquesta conferència ens va donar a entendre que tenim una manera d’alimentar-nos que no és la que hauria de ser, i no tant per la nostra salut, sinó per la salut del planeta. Va posar de relleu quin efecte té l’alimentació sobre el canvi climàtic i què podem fer com a ciutadans, en el dia a dia, a través de l’alimentació.
Va analitzar l’impacte de gasos d’efecte hivernacle relacionat amb la producció ecològica, amb els productes de proximitat, amb el malbaratament alimentari, i amb la dieta.
Considerant que s’ha d’alimentar el planeta en què actualment som 6.800 milions de persones, i que es preveu que el 2050 serem 2.800 milions més, en Pere Roura considera que sí, que podem fer alguna cosa com a ciutadans, en el dia a dia a través de l’alimentació, que tingui incidència contra el canvi climàtic.
En opinió del conferenciant, i avalat per l’anàlisi de generació de gasos d’efecte hivernacle que fa, hi han unes decisions relacionades amb l’alimentació que són efectives contra el canvi climàtic. Aquestes són: reduir el malbaratament alimentari, millorar els mètodes de producció alimentaria i passar a una dieta més vegetal en contra de la dieta de carn.